Tietoa peräpukamista

Peräpukamat ovat kiusallinen vaiva, josta kärsitään usein pitkän aikaa, ennen kuin niihin hankitaan apua. Täältä löydät tietoa peräpukamista, niiden oireista ja peräpukamien oikeasta hoidosta.

Ovatko peräpukamat yleisiä?

Peräpukamat ovat yleinen vaiva. Arvioiden mukaan yli puolella yli 50-vuotiaista on ollut peräpukamiin liittyviä oireita jossain vaiheessa elämää. Peräpukamia voi ilmetä missä vaiheessa aikuisikää tahansa, ja niitä esiintyy yhtä usein naisilla kuin miehillä. Alla olevat esimerkit muistuttavat, että et ole yksin oireidesi kanssa.

Jouni, 32, bussinkuljettaja

Luulin, että vain iäkkäillä ihmisillä on peräpukamia. Aluksi oli vaikea myöntää, että minullakin on peräpukamia. Peräpukamaoireet pahenivat vähitellen työni vuoksi, sillä joudun istumaan pitkiä aikoja

Maija, 65, (kotirouva) kotona eläkkeellä

Olen aina pelännyt kaikenlaisia leikkauksia. Ystäväni kehotti minua käymään lääkärillä, kun peräpukamaoireeni pahenivat. Se ei ollut ihan helppoa, mutta lopulta sain asiantuntevaa apua peräpukamavaivoihini ja minulle tehtiin poliklinikalla toimenpide, joka oli lähes kivuton.

Mirja, 32, hallinnon assistentti, äiti

Olin yllättynyt, kun huomasin, kuinka monella naisella on samanlaisia peräpukamavaivoja kuin minulla oli raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen. Minun tapauksessani pitkäaikainen ummetus vielä pahensi tilannetta.

Seppo, 40, kiinteistövälittäjä

Ensimmäisten oireiden ilmestyessä olin melko varma, että kyseessä ovat peräpukamat. Ajattelin, että eihän niistä tarvitse huolehtia ja annoin koko asian olla. Onneksi vaimoni ei antanut periksi vaan taivutteli minut lopulta menemään lääkärille. Minulla todettiin suolenseinämän tulehdus, johon nyt toivottavasti hoito auttaa. Vaikka oireet voisivatkin vaikuttaa peräpukamaoireilta, niistä ei aina välttämättä ole kyse.