Tietoa peräpukamista

Peräpukamat ovat kiusallinen vaiva, josta kärsitään usein pitkän aikaa, ennen kuin niihin hankitaan apua. Täältä löydät tietoa peräpukamista, niiden oireista ja peräpukamien oikeasta hoidosta.

Kuva 1: Normaali tilanne.
(1) peräsuoli,
(2) limakalvon paksunnokset,
(3) limakalvon ja peräaukon ohuen ihon välinen rajalinja (Linea dentata),
(4) peräaukon sisempi sulkijalihas,
(5) peräaukon ulompi sulkijalihas,
(6)lantionpohjan lihakset,
(7) peäraukon seinämä,
(8) verisuoni.

Ks. myös kuvat täältä
I-IV-asteen peräpukamat.

Mitä peräpukamat ovat?

Meillä kaikilla on peräaukon kanavassa limakalvon paksunnoksia eli tyynykkeitä, jotka toimivat eräänlaisina tiivisteinä ja osallistuvat ulosteen pidättämiseen. Jos nämä tyynykkeet venyvät ja valuvat alaspäin, puhutaan peräpukamista.

Verisuonia ja sidekudosta sisältävät kolme tyynykettä, jotka osallistuvat peräaukon sulkijalihasten kanssa ulosteen pidättämiseen, muodostavat lenkin peräaukkokanavan ympärille. Ne täyttyvät verellä ja laajentuvat – aivan kuin pesusieni – sulkien näin peräaukkokanavan. Ulostamisen aikana veri painautuu tyynykkeistä syvempiin suoniin ja "pesusieni" kutistuu antaen tietä ulosteelle.

Peräpukamia syntyy, kun tyynykkeet eli limakalvojen paksunnokset peräaukon sisäpinnalla, laajentuvat ja tulehtuvat ja mahdollisesti työntyvät peräaukon ulkopuolelle. Näihin muutoksiin voi liittyä verenvuotoa, tulehdusta, kutinaa, turvotusta ja kipua, ja elämänlaatu saattaa joskus heikentyä pahastikin.

Peräpukamien luokittelu

Peräpukamat voidaan jakaa neljään luokkaan sen mukaan, miten pitkälle ne ovat edenneet. Ensimmäisen asteen peräpukamat eivät työnny peräaukon ulkopuolelle vaan pysyvät peräaukkokanavassa. Ulostamisen yhteydessä voi ilmetä verenvuotoa. Ensimmäisen asteen peräpukamat voidaan diagnosoida vain tutkimalla peräaukkokanava. Neljännen asteen peräpukamat ovat työntyneet pysyvästi peräaukon ulkopuolelle ja aiheuttavat ihoärsytystä, verenvuotoa ja/tai kutinaa.

Voit lukea lisää peräpukamaoireista ja niiden luokittelusta täällä.

Peräpukamia ei ole vain iäkkäillä ihmisillä

Arvioiden mukaan yli puolella yli 50-vuotiaista on ollut peräpukamiin liittyviä oireita jossain vaiheessa elämää. Peräpukamia voi ilmetä missä vaiheessa aikuisikää tahansa, ja niitä esiintyy yhtä usein naisilla kuin miehillä. Tietyt ryhmät ovat erityisen alttiita peräpukamien kehittymiselle:

  • 30–60-vuotiaat henkilöt, jotka liikkuvat vain vähän
  • naiset raskauden aikana tai heti sen jälkeen
  • iäkkäät henkilöt