Tietoa peräpukamista

Peräpukamat ovat kiusallinen vaiva, josta kärsitään usein pitkän aikaa, ennen kuin niihin hankitaan apua. Täältä löydät tietoa peräpukamista, niiden oireista ja peräpukamien oikeasta hoidosta.

Kuva 1: Normaali tilanne.
(1) peräsuoli,
(2) limakalvon paksunnokset,
(3) limakalvon ja peräaukon ohuen ihon välinen rajalinja (Linea dentata),
(4) peräaukon sisempi sulkijalihas,
(5) peräaukon ulompi sulkijalihas,
(6)lantionpohjan lihakset,
(7) peäraukon seinämä,
(8) verisuoni.

Ks. myös kuvat täältä
I-IV-asteen peräpukamat.

Mistä peräpukamat johtuvat?

Monet tekijät voivat vaikuttaa peräpukamien syntyyn. Tällaisia tekijöitä voivat olla esimerkiksi heikko sidekudos, vähän kuituja sisältävä ruokavalio ja monet muut seikat.
Peräpukamien syytä ei tiedetä tarkasti – ensinnäkin niiden syntyyn voi olla perinnöllinen taipumus. Jatkuvasti koholla oleva verenpaine voi johtaa veren pakkautumiseen verisuoniin niin, että peräaukon limakalvon paksunnokset laajentuvat. Sidekudoksen synnynnäinen heikkous saattaa edistää tätä vaikutusta.

Riskitekijöitä

Pitkäaikainen ummetus: Yleisin riskitekijä. Suoliston huono liikkuvuus johtuu yleensä vähäkuituisen ruokavalion, nesteiden vähäisen saannin ja fyysisen liikkumattomuuden yhdistelmästä. Lisääntynyt ponnistelu ulostaessa luo painetta ja saa peräpukamat työntymään esiin.

Raskaus: Toiseksi yleisin riskitekijä. Raskaudenaikaiset muutokset hormonipitoisuuksissa vähentävät sidekudoksen joustavuutta. Peräpukamia ilmenee usein myös raskauden aikana lisääntyneen paineen sekä ummetuksen takia.

Ripuli

Liitetään myös usein peräpukamiin, sillä tiheä ulostaminen ärsyttää peräpukamia.

Ikä

Sidekudos löystyy iän myötä, ja tämä saattaa olla syy, minkä vuoksi peräpukamat ovat yleisempiä iäkkäillä ihmisillä.

Ylipaino

Ylipaino lisää myös peräsuoleen kohdistuvaa painetta edistäen näin peräpukamien syntymistä.

Liian vähäinen liikunta